«Υποβρύχια Αυτογνωσία»

Η θάλασσα, θεωρείται από αρχαιοτάτων χρόνων άριστο μέσο κάθαρσης. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές ήδη από την εποχή του πατέρα της ιατρικής επιστήμης και υδροθεραπείας τον Ιπποκράτη. Ο Ευριπίδης αναφέρει χαρακτηριστικά, στην τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», «Θάλασσα κλύζει πάντα των ανθρώπων κακά», δηλαδή «η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά των ανθρώπων». Αυτός είναι και ο στόχος της ”Υποβρύχιας Αυτογνωσίας”.

Η ”Υποβρύχια Αυτογνωσία” είναι ένας συνδυασμός της Συμβουλευτικής ψυχικής υγείας, τεχνικών συνειδητών αναπνοών (Breathwork) και ασφαλούς αυτόνομης κατάδυσης (Scuba Diving). Είναι επωφελής όχι μόνο ως σωματική άσκηση, αλλά και για τη νοητική και συναισθηματική ευεξία μας.

Η γαλήνη και η ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου, βελτιώνει τη διάθεση μειώνοντας πολύ το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους και αυξάνει την αυτοπεποίθηση σε όσους βιώνουν την εμπειρία της ”Υποβρύχιας Αυτογνωσίας”. Βοηθάει επίσης στην ψυχική ευεξία και στη φυσική κατάσταση του σώματος, καθώς οι τεχνικές συνειδητών αναπνοών (Breathwork) και οι μυοχαλαρωτικές ασκήσεις που χρησιμοποιούνται, εκπαιδεύουν να απορροφά το σώμα, περισσότερο οξυγόνο σε κάθε εισπνοή, στη διαχείριση των συναισθημάτων και στη σωματική χαλάρωση.

Η σύσταση του θαλασσινού νερού συμβάλλει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας ενώ προσφέρει και ένα αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας. Η αναπνοές στη θάλασσα γίνονται πιο βαθιές, οι σφυγμοί μας επιταχύνονται, βοηθώντας στην ίαση παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα, τη βρογχίτιδα και άλλες. Επίσης βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και βοηθά στην αποσυμφόρηση του ρινικού μας συστήματος.

Η “Υποβρύχια Αυτογνωσία” μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, γαλήνιο, με όμορφα χρώματα, σχήματα και πλάσματα. Σε έναν κόσμο όπου η καθημερινότητα μένει στην ακτή και η αίσθηση της αναγέννησης, του ενθουσιασμού και της ενέργειας κυριαρχούν. Η αυτόνομη κατάδυση διεγείρει τις αισθήσεις «βυθίζοντας» μας σε νέες εμπειρίες. Μεταμορφώνει την αντίληψη μας για τη ζωή. Η απέραντη ηρεμία της θάλασσας, η απαράμιλλη ομορφιά του βυθού, η φαντασμαγορία των χρώματα και η κίνηση των ψαριών, γαληνεύουν το ψυχικό μας κόσμο και βοηθούν να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο βυθό, έστω για λίγη ώρα, θεωρούνται προνομιούχοι και ίσως ξεχωριστοί. Η πανδαισία χρωμάτων, αισθήσεων και η ήρεμη κίνηση του υποθαλάσσιου κόσμου, σίγουρα δεν αφήνει ασυγκίνητους τους ανθρώπους, που βιώνουν την άγρια καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων, μέσα στις φοβίες, το άγχος και το στρες.

Καμιά μορφή θεραπείας (ψυχικής ή σωματικής) δεν μπορεί να εξασφαλίσει όλα αυτά μαζί και να μας ξαναφέρει, σε επαφή με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, να απαλύνει την κόπωση και τον πόνο της ψυχής, του νου και του σώματος.

Γι’ αυτό η “Υποβρύχια Αυτογνωσία” είναι μια αέναη ψυχική, νοητική και σωματική περιπέτεια.

Ιδρυτής και συντονιστής του εναλλακτικού διαδραστικού
προγράμματος Αυτοβελτίωσης "Υποβρύχια Αυτογνωσία"
Κριτσιδήμας Σ. Δημήτριος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Breathworker
E.F.R Instructor
PADI Divemaster

20190210-3990